Skład:
15 dag dzikiego ryżu
0,75 l rosołu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 seler naciowy
20 dag pieczarek
2 łyżki masła
pieprz czarny mielony
sól
Przygotować bulion. Ryż opłukać, odsączyć a następnie dodać do gorącego bulionu. Gotować ok. 30-40 minut często mieszając, aż ryż będzie miękki.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Seler umyć i pokroić (ja nie dodałam selera naciowego, gdyż nie wszyscy u mnie w domu go lubią).
Na patelni rozgrzać masło. Dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz seler.
Do zeszklonej cebuli, czosnku oraz selera dodać pokrojone pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 2-3 minuty.
Ugotowany ryż opłukać pod zimną wodą i dodać uduszone warzywa. Doprawić solą i pieprzem.
Do potrawy można dodać natkę, która na pewno nadałaby ciekawszego kolorytu potrawie oraz podkreśliła jej smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz