Żurawina to wieloletnia, płożąca się krzewinka. Jej owoce to ciemnoczerwone jagody o dość kwaśnym smaku. Świetnie nadaje się na różnego rodzaju przetwory tj.: sok żurawinowy, żurawina suszona, sos żurawinowy, konfitury, żurawina do mięs itd.
Owoce żurawiny mają duże właściwości lecznicze. Od lat była stosowana jako naturalny lek na zakażenie układu moczowego. Ma również dobroczynne działanie na układ pokarmowy, wspomaga skuteczność leczenia bakterii Helicobacter pylori, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, obniża stężenie cholesterolu LDL,
Niemniej jednak żurawinę powinny unikać osoby z osteoporozą, przyjmujące leki zawierające warfarynę oraz osoby z istniejącymi i nieleczonymi kamieniami nerkowymi.
Głównym producentem żurawiny wieloowocowej jest Kanada oraz Stany Zjednoczone, ok. 95% światowej produkcji żurawin. Żurawina ta jest kuzynką naszych żurawin, z tym że jej owoce są dwa razy większa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz