niedziela, 3 lutego 2013

Placuszki z syropem klonowym

Skład:
syrop klonowy
125 g mąki
1 jajko 
1 żółtko
300 ml mleka
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli
masło

Roztop masło. Mąkę z solą przesiej do miski. 
W mące zrób dołeczek, wbij do niego jajko oraz żółtko.
Mieszając mąkę z jajkiem wlewaj powoli połowę mleka. 
Dodaj roztopione masło. Mieszaj aż uzyskasz gładką masę. 
Następnie dodaj drugą połowę mleka.
Gotowe ciasto odstaw na godzinę.
Smażymy na patelni teflonowej bez dodatku oleju. 

Usmażone placuszki można udekorować np. truskawkami, malinami, borówkami.
Mój mały pomocnik dekoruje placuszki truskawką.
Na sam koniec polewamy syropem klonowym. 
Najlepiej podawać ciepłe placuszki.



Bardzo proste do wykonania. 
W smaku przypominają naleśniki. Są jednak puszystsze i delikatniejsze.
Nie należy przesadzić z syropem klonowym, gdyż jest on bardzo słodki.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz