Ice wine to słodkie wino deserowe pozyskiwane z zamarzniętych na krzewach winogron.
Zbiory owoców odbywają się ręcznie, gdy temperatura powietrza spada poniżej -8 do -13 stopni. Bezpośrednio po zbiorach wyciskany jest sok z jeszcze zamarzniętych winogron. Niezmiernie ważnym jest, aby nie przegapić odpowiedniego momentu na zbiory. Często odbywa się to w nocy lub nad ranem.
Najlepsze warunki do produkcji wina to miejsca, w których panuje gorące lato oraz długa mroźne zima. Kraje, w których wytwarza się najwięcej wina lodowego to Kanada oraz Niemcy.
75% wina pozyskiwanego w Kanadzie pochodzi z prowincji Ontario.
Niestety cena ice wine jest dość wysoka. Dzieje się tak, gdyż jego produkcja jest ograniczona, trudna oraz ryzykowna. Natomiast warunki atmosferyczne nie zawsze sprzyjają zbiorom.
Będąc w okolicach Ontario i Niagary warto zrobić objazd po okolicznych winnicach, gdzie dokładnie można poznać proces produkcji wina, spróbować ich wyrobów oraz poczuć się w panującą tam atmosferę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz