Syrop klonowy (ang. maple syrup) to naturalny sok z drzewa klonowego. Ma złoty kolor i słodki smak. Jego wygląd i smak może kojarzyć się z miodem. Jest jednak bardziej płynny i ponoć mniej kaloryczny.
Jako pierwsi pozyskiwali go Indianie zamieszkujący tereny północno-wschodniej Ameryki . Używany do potraw był jedynym źródłem węglowodanów w czasie długich i srogich zim.
Podczas produkcji wydobywa się wyciąg z pnia klonu. Przezroczysty, ale gęsty płyn zawiera
dużo cukru i soli mineralnych. Sok pobrany z kory ma w sobie 97% wody. Potrzeba aż 40 litrów surowej substancji, aby
po odparowaniu otrzymać litr syropu.
Obecnie wykorzystywany w kuchni kanadyjskiej jako składnik wielu deserów oraz potraw .
W najbliższych dniach będziecie mogli sami się przekonać co z niego zrobiłam.
Dostępny w Polsce np. w sklepach sieci Alma.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz